PSD face analiza situației după plecarea ALDE. Care sunt pașii următori.

0
79

După plecarea ALDE de la guvernare,s-a schimbat compoziția structurii guvernului. Constituția spune clar că în acel moment, pentru a putea aproba noile numiri de miniștri, trebuie să se obțină votul în Parlament.

Dăncilă trebuie să meargă și să supună noul cabinet cu noul program de guvernare votului. Așa cum pare situația acum, PSD a pierdut și majoritatea odată cu plecarea ALDE. În aceste condiții, s-ar putea ajunge la un blocaj instituțioanel. Am putea ajunge în situația în care parlamentul să nu îi voteze lui Dăncilă remanierile propuse și ea să fie nevoită să meargă cu miniștri interimari în continare. Doar că legea spune că ministrul interimar poate funcționa doar 45 de zile.

Constituția nu prevede un caz de acest gen și s-ar putea să ajungem într-o situație care va trebui lămurită de Curtea Constituțională. Pe de o parte nu poți instala ministri pentru că nu au votul Parlamentului, pe de cealaltă parte, nu poți ține un ministru interimar în funcție peste termenul prescris de lege.

Toate variantele vor fi luate în discuție de către PSD în acest weekend, la întâlnirea pe care o au la Mamaia.Analiza miniştrilor PSD şi situaţia ministerelor lăsate libere de ALDE sunt printre temele aflate pe agenda şedinţei Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD. Sâmbătă va avea loc întâlnirea deputaţilor şi senatorilor PSD cu conducerea partidului, după cum informează Agerpres.

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat vineri, la finalul Conferinţei Judeţene a PSD Constanţa, că la reuniunea CExN al PSD de sâmbătă se va face o analiză a portofoliilor şi a paşilor pentru perioada următoare.

„Ne vom replia şi vom continua lupta. Pe toţi cei care acum vin şi ne dau sugestii să plecăm de la guvernare eu îi sfătuiesc să-şi ţină sugestiile pentru propriul partid – noi nu ne uităm în ograda altuia – şi să ne lase pe noi să ne organizăm şi să vedem care sunt cele mai bune soluţii pentru România şi pentru români”, a spus premierul.

În CExN va fi analizată şi situaţia ministerelor rămase libere după demisia ALDE din Guvern.

Viorica Dăncilă a afirmat vineri că nu a înţeles de ce preşedintele a respins cinci propuneri de miniştri care sunt persoane foarte bine pregătite şi apreciate profesional şi a anunţat că îi va telefona lui Klaus Iohannis pentru a vedea care este opinia sa legată de activitatea Guvernului.

Întrebată ce va face cu şefia Senatului, dar şi cu ministerele libere lăsate de ALDE, liderul PSD a răspuns că o decizie va fi luată în forurile statutare ale partidului.

„Vom face o analiză în cadrul Comitetului Executiv de mâine. Bineînţeles că această decizie nu vreau s-o iau eu, este foarte bine ca deciziile să le luăm în forurile statutare, să ascult opinia fiecărui coleg, fiecărei colege, apoi să vedem care va fi decizia. Ministerele lăsate de ALDE sunt vacante, vom vedea ce decizie vom lua în cadrul CExN al PSD. Sunt persoane care nu au înţeles acest refuz din partea preşedintelui. Nici noi nu am înţeles de ce persoane care sunt bine pregătite profesional, care sunt foarte apreciate au fost respinse de preşedinte. Mai mult, am văzut că într-o ţară pe care domnul preşedinte o vrea o ţară normală avem o respingere a cinci propuneri de miniştri, ceea ce cred că nu înseamnă normalitate. Vom discuta mâine despre fiecare minister în parte, despre miniştri, despre paşii pe care vrem să-i facem în perioada următoare, vom avea discuţii despre fiecare domeniu în parte”, a precizat premierul.

Dăncilă a susţinut că există parlamentari ALDE care aveau îndoieli privind ruptura cu PSD.

„Am discutat nu numai cu parlamentarii ALDE, am prieteni în ALDE pe care îi respect şi care aveau îndoieli referitor la această ruptură de PSD. Vom vedea, nimeni nu obligă pe nimeni. Eu sincer m-aş bucura dacă dintre colegii noştri şi partenerii noştri de doi ani şi jumătate s-ar întoarce şi am putea să construim împreună. Am făcut foarte multe lucruri bune împreună şi cred că este de datoria noastră să dăm dovadă de responsabilitate şi să continuăm aceste lucruri bune pentru români şi România”, a spus preşedintele PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.