fbpx

BREXIT. Premierul Boris Johnson şi-a prezentat propunerile generale şi a generat un val de reacţii

Premierul Boris Johnson a formulat miercuri propuneri generale privind frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, pledând pentru o perioadă de tranziţie limitată şi anunţând că aşteaptă compromisuri din partea Uniunii Europene. El a avertizat că alternativa în cazul în care Marea Britanie și UE nu ajung la o înțelegere în privința frontierei irlandeze este un Brexit fără un acord.

„Compromisul propus de noi elimină aşa-numitele garanţii din fostul Acord de retragere din UE. (…) Aceste propuneri respectă decizia luată de poporul britanic în sensul ieşrii din UE, abordând pragmatic consecinţele acestei decizii asupra Irlandei de Nord şi Irlandei”, afirmă Boris Johnson într-o scrisoare trimisă preşedintelui în funcţie al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Premierul britanic a susținut că în niciun caz nu vor exista controale vamale la sau în apropierea frontierei Irlandei cu regiunea britanică Irlanda de Nord.

”Prima reacţie” a Parlamentului European la oferta guvernului britanic cu privire la Brexit ”nu este pozitivă”, a declarat miercuri seara eurodeputatul Guy Verhofstadt, relatează AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *