fbpx

Voturile din diaspora. Cine câștigă cel mai mult?

De ieri se votează în diaspora. Avem până acum 100 000 de cetățeni care trăiesc în afara țării și care au fost și au votat. 25000 de voturi au fost exprimate electronic. Mai sunt încă două zile în care se diaspora poate vota.

La alegerile prezidențiale din 2014 s-a înregistrat cel mai mare număr de cetățeni din diaspora care au votat. În turul doi, au votat 377.651 de romani.

Klaus Iohannis a obtinut 89,73% din voturi in strainatate, în 2014.

Desigur, datele de acum sunt radical schimbate. Nu mai este aceeași miză, iar între timp a apărut un nou partid care are priză la electoratul aflat departe de țară. Este vorba de USR.

Anul acesta, la alegerile Europarlamentare, au fost în diaspora înregistrate 369.775 de voturi.Principalele partide câștigătoare au fost USR, PNL și PMP.

USR a ieșit campionul alegerilor în diaspora, cu 40% urmat de PNL cu 30%.

Desigur, nu putem după aceaste cifre să facem o aproximare exactă câte voturi vor obține candidații PNL și USR, de această dată, la aceste alegeri. Știm cu toții că există electori ai USR care votează cu Președintele în funcție și de aceea, putem miza pe faptul că acest lucru va duce clar la o micșorare a diferenței de voturi dintre progresiști și liberali.

Ce putem ști sigur este faptul că din nou, USR și PNL vor obține cel mai mare număr de voturi în diaspora. Vom vedea dacă Dăncilă va reuși să se situeze înaintea lui Paleologu, candidatul PMP sau nu.

Ținând cont că intrarea în turul doi se joacă încă, fiind o diferență mică între Dan Barna și Dăncilă, orice vot în plus venit din diaspora înseamnă o șansă în plus pentru ca Barna să prindă finala cu Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *