fbpx

Moldova. Dotarea spitalelor la pământ! 26 de aparate de respirație artificială pentru 1 milion de locuitori!

În Republica Moldova, cea mai sărăcă țară europeană, starea spitalelor este deplorabilă. Mai mult de atât, există mult prea puțini doctori, pentru că foarte mulți au emigrat, iar dotarea spitalelor este extrem de precară. În plină pandemie, când COVID 19 face victime în toată lumea, peste Prut există un număr total insuficient de aparate de ventilat, aparate care asigură respirația. Astfel, la un număr de un milion de pacienți există doar 31 de aparate, dar doar 26 sunt funcționale. Ziariștii de la nordnews.md au realizat un reportaj în care au relatat care este dotarea spitalelor din nordul țării.

Ziariștii moldoveni au surprins situația din mai multe orașe. La Spitalul Raional Ocnița există în dotare un singur aparat de respirație artificilă, care ar putea fi folosit la tratarea pacienților infectacați  cu COVID-19. La Soroca, Spitalul Raional are în dotare 3 aparate, însă doar unul este funcțional. 

Spitalul Raional Drochia are trei aparate de respirație artificială. Instituția medicală dispune de peste 200 de paturi la aproape 90 de mii de locuitori.

La Dondușeni, spitalul are 2 aparate de respirație artificială și doar 117 paturi. Asta în timp ce raionul numără 41 de mii de locuitori.Spitalul Raional Drochia are trei aparate de respirație artificială. Instituția medicală dispune de peste 200 de paturi la aproape 90 de mii de locuitori.

Spitalul Clinic Bălți, care deservește cei peste o sută de mii de locuitori din municipiu, dar și alte zeci de mii de oameni din raioanele vecine, are în dotare patru aparate de respirație artificială. Doar trei din ele sunt însă funcționale. Instituția medicală are cel mai mare număr de paturi în nordu țării – 750.

În acest moment, Republica Moldova se află, ca evoluție, cam cu două săptămâni în urma României. Nu se știe dacă datele pe care le prezintă autoritățile sunt exacte. Astăzi, coform Ministerului Sănătății a anunțat că s-au mai produs: 82 de infectări.Cifra totală fiind de 505 cazuri, 6 decese.

România a creat o facilitate pentru Republica Moldova și a permis exportul produselor de medicamente și de aparate medicale, încercând să vină în sprijinul populației românești de peste Prut.

sursa:www.nordnews.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *