fbpx

De ce se teme cel mai tare coaliția PSD-ALDE-UDMR?

Coaliția PSD-ALDE-UDMR își dorește foarte mult amânarea alegerilor locale. De aceea, au încercat modificarea legii în Parlament, ca să poată fixa un termen cât mai îndepărtat. Legea este acum la CCR și săptâmana aceasta vom afla dacă Guvernul va propune data alegerilor, așa cum a fost până acum s-au dacă legislativul va avea această prerogativă.

Dar de ce se teme coaliția de alegeri și vrea să le împingă cât mai târziu?

Motivul este simplu și se poate observa în toate sondajele, și în cele realizate de PSD și în cele realizate de PNL sau de casele independente. Social-democrații conduși de Marcel Ciolacu nu pot crește în sondaje Deși sunt în opoziție, psd-iștii nu reușesc să treacă pragul de 25%. ALDE este în continuare sub pragul de 5%.

UDMR își păstrează cota sa, datorită votului etnic, dar acceptă înțelegerea făcută cu PSD și UDMR pentru a consolida alianța.

PSD nu poate să se consolideze și chiar dacă PNL scade, partidul lui Ciolacu nu fructifică. Încă moștenirea Dragnea își spune cuvântul. Românii nu pot uita așa repede abuzurile făcute în guvernarea social democraților care au condus în ultimii ani țara. De asemenea, încă își spune cuvântul imaginea ”Dăncilă”, incompetența adusă la vârful statului român.

Chiar dacă în alegerile locale componenta umană este puternică, electoratul votând ”omul”, candidatul, componenta politică contează și ea foarte mult. Cu alte cuvinte, acolo unde primarul în funcție nu are un procentaj foarte mare în rândul electoratului advers, dacă nu poate aduna voturi și din alte bazine decât cel al partidului său, votul politic va veni și va intra în funcție. Un primar social democrat sau ALDE care a avut un mandat mediocru va fi învins datorită votului politic. Va câștiga candidatul partidului care are cele mai multe procente în acea zonă.

PSD-ALDE-UDMR știu că vor pierde foarte multe redute importante, mai ales dacă USR va merge împreună cu PNL. În aceest moment, la București, liberalii și usr iști au decis să îl susțină pe Nicușor Dan. Ba mai mult, la nivelul sectoarelor există discuții pentru susținerea unor candidați comuni. Orban și Barna transmit mesaje prin care spun că vor guverna împreună după alegeri. S-ar putea ca în multe locuri, în fiefuri PSD să asistăm la alianțe între PNL și USR.

PNL are peste 30% în sondaje. Păstrarea unui scor de peste 30% și a primului loc în opțiunile electoratului va însemna câștigarea alegerilor locale. Acest lucru va da trendul pentru alegerile parlamentare. Liberalii împreună cu USR pot câștiga alegerile parlamentare și pot face o coaliție pentru a forma un guvern propriu. Acest lucru înseamnă că PSD va sta 4 ani în opoziție.

De aceea, tot efortul PSD-ALDE-UDMR de a împinge alegerile cât mai trâziu. Speră ca PNL să scadă în sondaje, să ”beneficieze” de erodarea guvernării și PSD să treacă pe locul unu în sondaje, pentru a-și putea menține primarii în funcție din orașele mari.

Ce uită PSD-ALDE-UDMR? Că PNL și USR oricând au la dispoziție ”glonțul de aur”, formarea unei alianțe și susținerea unui candidat comun. Acest lucru nici nu trebuie făcut la nivel național, ci doar acolo unde PSD are prima șansă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *