fbpx

În București se pregătește alianța PNL-USR. Este posbil să avem și în Chiajna o alianță?

USR și PNL au negocieri intense pendru desemnarea unor candidați comuni la sectoarele Bucureștiului. După ce liberalii l-au desemnat candidat pe Nicușor Dan pentru fotoliul de Primar General, s-a trecut la formarea unei echipe comune pentru a-i asigura candidatului tot suportul necesar.

Imediat, au început și discuțiile pentru desemnarea unor candidați la primăriile de sector, pentru a spori astfel șansele de a învinge PSD. Trebuie spus că în USR sunt două curente. Conducerea își dorește realizarea acestor alianțe, pentru că așa cum declara chiar liderul USR, Dan Barna ”sunt condamnați ” să guverneze împreună începând de anul viitor. A doua tabără, reprezentată de Claudiu Năsui, nu își dorește această alianță și vrea ca partidul să meargă cu liste proprii. Cu toată opoziția din interior, până la acest moment USR și PNL au bătut palma ca la sectorul 1 să candideze Clotilde Armand, iar la sectorul 6, Ciprian Ciuc. Restul sectoarelor au rămas încă în negociere.

Sistemul de vot de acum, vot într-un singur tur, îi avantajează pe primarii în funcție. Ei pleacă cu prima șansă, iar dacă în ziua votului prezența la urne este slabă, atunci social democrații sunt avantajați, pentru că au un electorat mult mai disciplinat.

În Chiajna, șansele pentru a avea o alianță între USR și PNL sunt reduse. Candidatul liberal a propus realizarea unui sondaj în vederea desemnării unui candidat comun. Anghel vrea ca primul clasat în sondaje să intre în cursă, să fie susținut de cel mai slab cotat, pentru a crește astfel șansele de a-l înlătura pe Mircea Minea din funcția de primar. Cornez Zainea a respins oferta politică făcută de Anghel și își dorește să meargă singur în această confruntare. Chiar dacă oferta făcută de liberali era corectă, din punct de vedere politic și mărea șansele de victorie ale opoziției, USR crede în propriile șanse și nu acceptă această posibilitate.

Dacă liderul USR, Dan Barna nu va pune piciorul în prag și nu va forța filiala Chiajna să înceapă negocierile pentru desemnarea unui candidat comun, în baza unui sondaj, atunci vom avea o bătălie dură între Minea, Anghel și Zainea.

Splitarea votului anti- Minea între doi candidați poate duce la surprize. Chiar dacă Mircea Minea este primar în funcție de 24 de ani, chiar dacă lucrurile lasă de dorit în comună, fiind vot într-un singur tur, există posibilitatea ca primarul în funcție să își reînoiască mandatul.

Minea va candida din partea unei alianțe PSD-ALDE și are avantajul resurselor nelimitate. Se știe că și în campaniile trecute, primarul a oferit mari sume de bani pentru a-și asigura realegerea. Probabil, dacă instituțiile statului nu vor fi atente, va face același lucru și acum.

În aceste condiții, când o alianță a forțelor anti-PSD în Chiajna este incertă, vom avea o campanie extrem de dură. Chiar dacă PNL are în acest moment cel mai bun socr politic și pleacă cu prima șansă în lupta cu Minea, ei nu trebuie să se culce pe o ureche. Strategia lor trebuie adaptată în funcție și de discursul USR și de atacurile acestora.

Ce este clar pentru noi cetățenii este faptul că vom avea ”mult zgomot” în această campanie și va urma o perioadă în care vom fi asaltați cu mesaje venite din toate părțile. Cine va reuși să dovedească că este în stare să îl bată pe Minea acela va capta votul electoratului anti-PSD, anti-ALDE și va câștiga.

2 comentarii la „În București se pregătește alianța PNL-USR. Este posbil să avem și în Chiajna o alianță?

 • Avatar
  18 iunie 2020 la 03:55
  Permalink

  Dacă doresc binele cetățenilor comunei, așa cum se laudă și Anghel și Zainea, ar putea să-și dea mâna și să-l susțină pe Dorel Margarint.
  Dar mirosul de ciolan este mai puternic decât dorința de a face bine. Iar banul public va fi din nou direcționat către firmele de casă ale prietenilor celor care vor ajunge la putere

  Răspunde
 • Avatar
  18 iunie 2020 la 18:27
  Permalink

  Mi-ar plăcea să-l susțină pe Dorel Margarint, un candidat independent al forțelor politice anti Minea.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *