Referendum în Rusia: 76% din populație a votat pentru ca Putin să poată rămâne la putere până în 2036

0
86

Aproximativ 76% dintre ruși au aprobat reforma constituțională care îi oferă președintelui rus, Vladimir Putin, posibilitatea de a rămâne în funcție până în 2036, conform sondajelor realizate la ieşirea de la urne de Institutul de sondare a opiniei publice din Rusia (VŢIOM, de stat), în timp ce mai rămân trei zile de scrutin, potrivit AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Votul naţional asupra reformelor constituţionale a început la 25 iunie în Federaţia Rusă şi se desfăşoară timp de şapte zile, până la 1 iulie, pentru a evita aglomeraţia la birourile de votare pe fondul epidemiei de coronavirus.

Dacă vor fi aprobate, aceste modificări îi vor permite lui Vladimir Putin să candideze încă de două ori la preşedinţie, după ce mandatul său actual expiră în 2024.

Exit-pollul a fost realizat în perioada 25-28 iunie, patru din cele șapte zile de vot, în 25 de regiuni, cu peste 163.000 de persoane care au participat la sondaj.

Aproximativ 70,6% dintre cei interogați au acceptat să răspundă.

Institutul VŢIOM și-a justificat decizia de a publica rezultatele înaintea finalului scrutinului printr-o ”cerere puternică” pentru acest tip de informații, absența unei interdicții legale și a respins ideea că o astfel de publicare ar putea avea efect asupra derulării procesului de vot.

”Prin lege nu este interzisă publicarea, iar dacă nu este interzisă de lege, ce presiune (asupra procesului electoral) ar putea fi?”, a spus directorul Institutului, Valeri Fiodorov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.