Beijingul este amenințat cu represalii după adoptarea legii de securitate națională în Hong Kong

0
53

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a ameninţat Beijingul cu represalii suplimentare, deplângând o „zi tristă” pentru Hong Kong după adoptarea de către autorităţile chineze a unei noi legi privind securitatea naţională a acestui teritoriu autonom, transmite miercuri AFP, citată de Agerpres.

Promulgată marţi de preşedintele chinez Xi Jinping, după ce a fost adoptată de comitetul permanent al parlamentului, instanţă subordonată Partidului Comunist Chinez, noua lege permite pedepsirea a patru tipuri de infracţiuni: activităţi subversive, secesiune, terorism şi ingerinţa forţelor străine care vizează punerea în pericol a securităţii naţionale.

Legea a intrat în vigoare marţi, la un an de la declanşarea protestelor masive din Hong Kong împotriva creşterii influenţei guvernului central.

„Astăzi este o zi tristă pentru Hong Kong şi pentru toţi iubitorii de libertate din China. (…) În conformitate cu instrucţiunile preşedintelui Trump, vom elimina derogările politice care conferă Hong Kong-ului un tratament diferit şi special, cu câteva excepţii”, a declarat secretarul de stat american într-un comunicat.

„Statele Unite nu vor sta cu mâinile încrucişate in timp ce China va înghiţi Hong Kong-ul cu gura sa autoritară”, a spus Mike Pompeo.

Legea este acuzată de criticii săi ca fiind o încercare de a reduce la tăcere opoziţia din Hong Kong. Justiţia chineză, potrivit noii legii, este competentă pentru încălcări de securitate „grave”, iar închisoarea pe viaţă este prevăzută pentru infracţiuni la adresa securităţii naţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.