fbpx

Australia a dezvoltat o tehnologie care transformă apa de mare în apă potabilă în mai puțin de 30 de minute

Cercetătorii australieni au dezvoltat în premieră mondială o tehnologie care poate transforma volume semnificative de apă de mare în apă potabilă într-un interval mai mic de 30 de minute, folosind doar un filtru de înaltă tehnologie şi puterea luminii directe a soarelui.

Filtrul este capabil să genereze zilnic sute de litri de apă potabilă şi necesită doar razele directe ale soarelui pentru purificarea acesteia în cadrul unui proces eficient energetic, cu costuri reduse şi sustenabil.

La fabricarea filtrelor au fost folosite cadre cristaline metal-organice (MOFs), o clasă de componente constând din ioni de metal care formează un material cristalin cu cea mai mare suprafaţă a oricărui material cunoscut.

În timpul procesului de desalinizare, un filtru MOF funcţionalizat absoarbe mai întâi sărurile din apă, fără niciun consum de energie, apoi cadrele MOF pline cu sare pot fi puse sub razele soarelui pentru a se regenera, având nevoie de mai puţin patru minute înainte să poată absorbi din nou sare din apă.

Cu un consum scăzut de energie şi fără a fi necesare alte substanţe chimice în timpul procesului, noua tehnologie se dovedeşte o variantă durabilă şi sustenabilă pentru soluţii viitoare de apă curată, a explicat autorul principal al studiului, profesorul Huanting Wang de la Departamentul de inginerie chimică a Universităţii Monash.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *