fbpx

Băsescu candidează! Cine va avea de câștigat de pe urma candidaturii lui?

Eugen Tomac a anunțat ieri că PMP va strânge semnături pentru candidatura lui Traian Băsescu în cursa pentru Primăria Capitalei. Fostul președinte s-a hotărât să intre în lupta pentru București, în momentul în care există două fronturi puternice, cel al PSD și al alianței dintre PNL și USR-PLUS.

Chiar dacă este într-un plin proces cu CNSAS și a primit un verdict de colaborare cu Securitatea, fostul președinte pare că nu ia în seamă acest scandal și crede că acesta nu îi va afecta scorul electoral. Băsescu știe că n-are cum să câștige această cursă, dar vrea să salte procentele PMP. Va fi greu însă ca transferul de voturi de la Băsescu să se facă și spre PMP, în condițiile în care acest partid nu are lideri credibili în sectoarele Bucureștiului.

În acest moment, putem spune că lupta pentru primărie va fi polarizată între Gabriela Firea și Nicușor Dan. Ei sunt principalii concurenți și într-un final se va ajunge la un vot util. Bucureștenii care vor dori să scape de Firea vor opta pentru cel mai bine clasat. În condițiile în care Nicușor Dan are sprijinul a două partide care au în București peste 60% din electorat este greu de crezut că Dan va pierde această luptă.

Mai mult de atât, Băsescu nu va rupe voturi doar de pe partea dreaptă, ci va rupe chiar din bazinul Gabrielei Firea, pentru că există un electorat de tipul celui care l-a votat pe Dan Diaconescu care poate migra de la actualul primar către fostul președinte.

În condițiile în care și ALDE și-a anunțat candatura și îl va avea pe Tăriceanu candidat pentru PMB, în condițiile în care și Pro România va avea un candidat propriu, intrarea lui Băsescu va completa lista celor care vor ”fura” câteva procente de la Gabriela Firea. Chiar dacă Băsescu va lua voturi și de la Nicușor Dan, acesta are de unde ”să scadă”. Electoratul celor două partide care îl susțin este extrem de mare pentru această bătălie.

Așadar, intrarea în cursă a lui Băsescu, va produce mai multă vizibilitate pentru PMP, va aduce un strop de dinamism în campanie, acesta fiind cunoscut pentru replicile ”spumoase”, dar putem spune că va produce pierderi de voturi pentru ambii canidați din fruntea clasamentului.

Dacă Băsescu va reuși un scor de 10% în plan personal și va reuși să bage PMP în Consiliul General, atunci probabil vom putea spune că este un succes al fostului președinte. Un scor mai mic de 10% va însemna însă intrarea într-o zonă a irevelanței și pentru PMP va fi sfârșitul politic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *