fbpx

Guvernul modifică HG privind starea de urgență pentru a permite relaxarea în mai multe domenii

Premierul Ludovic Orban a anunțat că înaintea şedinţei de guvern de joi a avut loc reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă unde a fost adoptată Hotărârea nr. 26, baza proiectului de modificare a HG privind instituirea stării de alertă şi care cuprinde toate măsurile de relaxare care sunt propuse a fi introduse.

Premierul a detaliat măsurile cuprinse în Hotărârea nr. 26 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, începând cu 1 iunie:

  • Se permite organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber, fără spectatori.
  • Se permite organizarea şi desfăşurarea în bazine aflate în aer liber sau în bazine acoperite a activităţilor de pregătire fizică a sportivilor profesionişti şi a competiţiilor sportive, tot fără participarea spectatorilor.
  • Se permite desfăşurarea de către sportivii profesionişti a activităţilor de pregătire fizică în spaţii închise numai cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi, astfel încât să se asigure minimum 7 metri/persoană şi cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.
  • Este permisă organizarea şi desfăşurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu locuri pe scaune aflate la o distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt şi cu obligativitatea purtării măştii de protecţie în timpul spectacolului.
  • Se ridică restricţiile, interdicţiile, privind deplasarea persoanelor în afara localităţii, respectiv zonei metropolitane.
  • Se reia transportul feroviar internaţional și transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din şi către România, cu respectarea anumitor condiţii.
  • Se permite prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţii dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă dacă sunt persoane care provin din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară specifice.
  • Accesul persoanelor pe plajă se realizează cu asigurarea de şezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite şi cu respectarea normelor de protecţie sanitară speciale.
  • Se permite organizarea şi desfăşurarea de spectacole în sistemul drive-in în condiţii speciale, ce urmează a fi stabilite.

„Aceasta este hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Va trebui să introducem în hotărârea de guvern toate modificările făcute în conformitate cu această decizie a CNSU pentru a permite desfăşurarea activităţilor pentru care se ridică restricţiile care au existat până-n momentul de faţă. Toţi miniştrii care trebuie să emită ordinele comune vor trebui să lucreze până-n data de 1 iunie pentru elaborarea ordinelor comune şi pentru publicarea lor în Monitorul Oficial, astfel încât toţi administratorii de plaje, toţi patronii de companii care au terase, toţi transportatorii rutieri şi toate celelalte categorii de agenţi economici şi, de asemenea, şi cetăţenii români să cunoască foarte bine regulile care trebuie respectate odată cu deschiderea acestor activităţi”, a mai spus premierul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *