fbpx

Acord în UE pentru criterii comune la restricțiile de călătorie

Statele UE au căzut de acord, vineri, să-şi coordoneze acțiunile atunci când impun restricţii ce afectează libera circulaţie între ele, în condițiile în care Europa a devenit noul focar de COVID al planetei, înregistrând o creştere accelerată a cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2, informează Agerpres.

Trei indicatori ar urma să fie luaţi în calcul pentru evaluarea situaţiei dintr-o anumită zonă: numărul noilor cazuri de infectare la 100.000 de locuitori înregistrate în ultimele 14 zile la nivel regional, procentul testelor de COVID-19 pozitive din totalul testelor efectuate în ultima săptămână şi numărul testelor la 100.000 de locuitori efectuate în ultima săptămână.

Pe baza acestor date, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) va publica săptămânal o hartă a situaţiei epidemiologice a ansamblului ţărilor UE, pe regiuni.  Fiecare culoare va ilustra nivelul de risc pe patru nivele: verde, portocaliu, roşu şi gri.

Recomandarea prevede ca statele membre ale UE să nu refuze intrarea pe teritoriul lor a călătorilor veniţi dintr-un alt stat membru. Dar celor veniţi dintr-o zonă portocalie, roşie sau gri li se vor putea impune carantina sau un test obligatoriu.

Conform recomandării, o ţară care va dori să instituie măsuri restrictive faţă de călătorii veniţi dinspre sau care se deplasează către o zonă considerată de risc va trebui să informeze statul respectiv, în măsura posibilului cu 48 de ore înaintea intrării în vigoare a acestei măsuri. Populaţia va trebui de asemenea să fie informată, cu 24 de ore înaintea instituirii restricţiei.

Recomandarea are în vedere şi instituirea unui formular unic european care să fie completat de persoanele care călătoresc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *